Uuden ja selkeämmän yrityskuvan tukemana asiakkaat ovat hienosti löytäneet Saaga Ikkunoiden erikoistuotteet: savunpoistoikkunat ja sisä-/väliseinäikkunat. Tämä on aiheuttanut positiivisia haasteita tuotannolle. Valmistuskapasiteettiä on pyritty monin keinoin kasvattamaan nykyisissä tiloissa ja tämän hetkisillä koneilla. Alumiinin suosio on noussut valtavasti ja nykyisin lähes kaikki uudet ikkunat ovat alumiinia ulkopuolelta. Alumiinin katkaisussa olleet sahat olivat haasteellisia tarkkuutensa ja kulmien osalta. Niinpä päätettiin satsata tehokkuuteen ja tarkkuuteen. Sahoja vertailtaessa nousi esiin myös automatisointi ja katkaisutietojen automaattinen syöttö. Lopulta päädyimme kaksipäiseen automaattisahaan, jonne voimme siirtää katkaisutiedot verkon yli suoraan tuotannonohjausohjelmasta. Koneeseen asetetaan profiili ja kone pätkii katkaisulistan mukaisesti tulostaen tarran, jolla lista kohdennetaan tuotteeseen. Koneesta on saatu hienoisten alkuvaikeuksien jälkeen toimiva kokonaisuus ja kaivattu apu tälle saralle.
Samalla kertaa halusimme päästä profiiliin höylättyjen karmien käsin tehtävästä välihionnasta eroon. Tämä ei ollutkaan helppoa ja selvitystyötä piti tehdä paljon, ennen kuin ratkaisuja löytyi. Karmeissa on korjattavia kohtia ja korjauskitti kovempaa kuin puu, mikä asetti hiontaan haasteita. Ratkaisuna päädyimme koneeseen, jossa on kolmella sivulla nauhayksiköt kittiä poistamaan ja 4-massalaikkayksikköä viimeistelemään karkeudet, kulmat, syvennykset ja muut muodot. Tämä työvaihe nopeutui 10-kertaisesti aiempaan käsin tehtävään hiontaan verrattuna. Lisäksi käsin hionta oli erittäin raskasta fyysisesti.
Molemmat laitteet toimitti kotimainen Delmac Oy, jolla on vuosikymmenten kokemus puuntyöstöstä ja pintakäsittelystä. Arvostamme suuresti Jukan ammattitaitoa ja asiakaspalvelua, vaikka COVID-19 aiheuttikin haasteita toimituksiin ja asennuksiin. Pienenä yrityksenä emme olisi voineet toteuttaa vallitsevassa tilanteessa yhdellä kertaa tätä investointia ilman paikallista Leader Linnaseutu-kumppania ja 20 % investointitukea hankkeelle.
Jälkikäteen voidaankin todeta, että molemmat investoinnit olivat tarpeellisia. Työntekijöiltä saadun palautteen perusteella ne ovat selkeyttäneet valmistusprosessia ja keventäneet työn fyysistä kuormitusta. Tähän mennessä koneiden käyttökokemus on osoittanut, että tuotteiden loppulaatua on pystytty parantamaan toivotulla tavalla.